Aşağıdaki parametrelere uygun sistem kurulumu gerçekleştirilir.
- Tehlikelerin tanımlanması ve değerlendirilmesi yapılmalıdır.
- Operasyonel ön gereksinim programları yazılı hale getirilmelidir.
- HACCP planı oluşturulmalıdır.
- Ham madde, ingradient (bileşen), ürünle temas eden ambalaj malzemeleri ve son ürün özellikleri ve tasarlanmış kullanım tanımlanmalıdır.
- İzlenebilirlik sistemi tanımlanmalıdır.
- Doğrulama ve geliştirme için süreçler planlanmalıdır .
Tanımlanması Gereken Konular
- Gıda güvenliği politikası ve ilgili amaçlar yazılı hale getirilmelidir.
- Ölçülebilir hedefler belirlenmelidir.
- Yetki ve sorumluluklar tanımlanmalıdır.
- Gıda güvenliği ekip lideri ve ekibi belirlenmelidir.
- Dış uzman desteği alındığında sözleşme oluşturulmalıdır.
- Ön gereksinim programları kurulmalıdır.
- Kanuni ve düzenleyici gereksinimler tanımlanmalıdır.
- Ön gereksinim programlarındaki faaliyetlerin yürütülme yöntemi tanımlanmalıdır.
- Prosedürler, Akış şemaları hazırlanmalıdır.
Prosedür Oluşturulması Gereken Konular:
- Doküman hazırlama ve kontrol prosedürü
- Kayıt kontrol prosedürü
- Acil durumlara hazırlık ve müdahele prosedür
- Potansiyel güvenli olmayan ürün kontrolü prosedürü
- Düzenleyici ve önleyici faaliyet prosedürleri
- İzleme ve ölçme prosedürü
- İç tetkik prosedürü
- İzleme prosedürü
- Geri çekme prosedürü
Gıda güvenliğini etkileyebilecek konularda prosedürler.