Gıda güvenliği yönetim sistem standardı olması nedeniyle işletmeler gereklilikleri ve adımları uyguladıkları taktirde aşağıdaki şekilde fayda sağlarlar
- Pazarda güven kazanma
- Ön Gereksin Programları ile gıda üretimini güvenceye almak
- Rekabet gücü kazanma
- Ürün ve hizmet kalitesinde ölçülebilir düzelme
- Standart dışı üretimde azalma dolayısıyla ürün geri dönüşlerinin ortadan kalkması ve imaj korunması
- Üretim ve işlemlerde disiplin oluşturma
- Yönetim etkinliğini artırma
- Uluslar arası pazarlara girişte ilk gereksinimi sağlama, tüm dünyada ticaret kolaylığının sağlanması
- Kalite kültürüne sahip olma ve geliştirme
- Daha etkin karar mekanizması oluşturmak için veri toplama ve kontrol
- Tüm çalışanların ortak sorumluluğu sağlanarak etkin bir oto-kontrol sisteminin uygulanmasının sağlanması
- Etkin zaman yönetimi
- Tüketiciyi bilinçlendirme
- Etkin stok kontrolü ve veri sağlama
- Etkin müşteri hizmeti
- Tedarik zincirinde iyi bir yer edinme/güven oluşturma
- Ürün yaklaşımı yerine sistem yaklaşımı
- Kaynak optimizasyonu – dahili ve gıda zinciri boyunca
- Daha iyi planlama, daha az üretim sonrası doğrulama
- İyileştirilmiş dokümantasyon
- Ön şartlı programların sistematik yönetiminin sağlanması
- Artan teknik yeterlilik sağlanması
- Gıda güvenliği unsurları hakkında tedarikçiler ve müşteriler, denetleyiciler ve diğer ilgili taraflar ile dinamik iletişim
- Gıda güvenliği tehlikelerinin tanımlanması ve kontrol önlemlerinin uygulanması için sistematik ve önleyici bir yaklaşım sağlanması
- Yükümlülüklerini bilen ciddi ve profesyonel bir organizasyon oluşturulması
- Ürün güvenliğine olan güvenin artması
- Proses kontrolün dökümanlarla kanıtlanmasına olanak vermesi
- Spesifikasyon ve yasal mevzuatla uyum içinde olduğunun kanıtlanmasını sağlar