Akreditasyonlar

ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi

ISO22000:2018 Gıda Güvenliği Yönetim Standardı, Uluslararası Standartlar Organizasyonu (ISO) tarafından revize edilerek Haziran 2018’de yayımlanmıştır. Geçiş için 3 yıllık süre öngörülmüş ve son tarih 29.06.2021 olarak belirlenmiştir. Bu tarihten sonra ISO 22000:2005 belgelerinin bir geçerliliği kalmayacaktır.

ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi

Neden ISO 22000 belgesini almalıyım ?

Uygulamakta olduğunuz gıda güvenliği yönetim sisteminin müşterileriniz ve ilgili tüm taraflarınız tarafından da teyid edilebilmesi için 22000 belgesine sahip olmak gerekmektedir. Ürettiğiniz ürünlerin sağlıklı ve güvenilir olduğunu sistematik olarak kontrol altında tuttuğunuzun bir göstergesidir.

Sisteminizin tarafsız bir değerlendirici tarafından denetlenmesi sonucu belge kazanmanız müşterilerinizde güven oluşturacaktır. Tüm dünyada aynı standart uygulandığından uygulamakta olduğunuz gıda güvenliği sisteminin neleri kapsadığı potansiyel tüketici ve müşteriler tarafından fikir oluşturur ve güven verir.

ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi

HACCP Sertifikası yerine ISO 22000

2005 yılında ISO 22000 standardı yayınlanmadan önce tüm dünyada gıda güvenliği sistemi olarak HACCP bilinirdi. ISO standardı olarak bir karşılığı olmayan HACCP bölgesel olarak uygulama farklılığı sorunlarını beraberinde getirmekteydi. ISO 22000’in yayınlanması ile HACCP standardın bir maddesinde geçerliliğini sürdüren bir yöntem olarak kalıp gıda güvenliği artık bir yönetim sistemi haline gelmiş oldu.

ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi

Üretimden-tüketime risk oluşturabilen her bir durumun ürünler bazında ayrı ayrı belirlenip, bu noktaların incelenmesiyle sorunların giderilmesidir. ‘‘Kritik Kontrol Noktaları’’nın belirlenmesi riskin azaltılması ve riskin engellenmesi baz alınır.

ISO 22000:2005, gıda endüstrisi uzmanları tarafından geliştirilmiş olan uluslararası kabul görmüş bir standarttır. Bu standardın amacı, gıda güvenliği yönetiminin ihtiyaçlarını gıda tedarik zinciri ile uyumlu hale getirmektir. ISO 22000:2005 standardının, çeşitli ülkeler tarafından yayınlanmış HACCP standardının yerini almıştır

TS EN ISO 22000:2005  standardı ‘Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri – Gıda Zincirindeki Tüm Kuruluşlar İçin Şartlar’ yayınlanmıştır. Bu standardın yayınlanması ile TS 13001 – HACCP standardı iptal edilerek, yürürlükten kaldırılmıştır.

Standardın ana prensibi:

‘‘müşteriler için ürünlerin kullanımının güvenli olmasını sağlayacak bir gıda güvenliği yönetim sistemini planla, tasarla, uygula, işlet, bakım yap ve güncelle’’

Daha fazla bilgi için bize ulaşın: 

Merkez Ofisimiz

Adres:
Tahılpazarı Mh. 465 Sk. Seher Yerebakan İşhanı No:4/306 K:3 D:30 Muratpaşa/ANTALYA

Pzt-Cts 9.00-18.00 Pazar KAPALI

Email: 
info@diamondvision.com.tr

Telefon:
+90 (552) 951 65 57

HACCP GÜVENİLİR GIDAYA ULAŞMAK İÇİN;

Üretilecek ürünü tanımlayıp (‘ Ürün Tanımı oluşturulması‘ ) Ürünün nasıl üretileceğini belirleyip (‘ Akış Şemalarının Belirlenmesi’) Bu akıştaki her bir basamak için tehlikelerin belirlenip değerlendirilmesi ile devam edip ( ‘ Tehlike Tanımlama ve Risk Analizi’) Kontrol altına alınması muhakkak noktaların tespitine (‘Kritik Kontrol Noktaları’) Ve bu noktalar için limitler belirlenip (‘Kritik limit’) İzlenmesine dayanan bir sistemdir.

HACCP artık belgelendirilmeyip bunun yerine tüm dünyada geçerliliği ve akreditasyonu mevcut ISO 22000 sertifikalandırılmaktadır.

ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi

Hangi sektörler ve üreticiler için geçerlidir?

ISO 22000’in en belirgin özelliği tüm sektörler için olmasıdır. Bugün gıda üretimi başta olmak üzere gıda ile ilişkili tüm sektörlerde (ambalaj, yem, depolama, hayvansal ve bitkisel üretim, gıda için makine üretimi, vb..) aynı standart ile belgelendirme mümkündür.

Belgelendirmenizi KOSGEB DESTEĞİ ile alabildiğinizi biliyor muydunuz ?

Kosgeb Türkak akreditasyonlu FSSC22000 ve ISO 22000 belgelerini alan firmalara % 50 belgelendirme desteği sağlamaktadır. Bunun için yapmanız gereken tek şey Kosgeb’e üye olduğunuzdan emin olup genel destek başvurularından belgelendirme desteğine online olarak başvurmak ve DV-CERT’i belgelendirme kuruluşu olarak seçmek. Kosgeb destekleri ile ilgili detaylı bilgiye aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

HACCP artık belgelendirilmeyip bunun yerine tüm dünyada geçerliliği ve akreditasyonu mevcut ISO 22000 sertifikalandırılmaktadır.

KOSGEB DESTEĞİ ALMAK İÇİN TIKLAYIN

Uzman ekibimizle birlikte

ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Sertifikası’na sahip olmak için bize başvurmanız yeterlidir.

Türkiye'de sahte belgelendirme yapıldığını biliyor musunuz?

Belgenizi Kontrol Etmek İçin Tıklayın

FSCC BelgeleriTÜRKAK Belgeleri