ISO 22000:2005 Uluslararası bir standarttır ve yiyecek, içecek sunumu, yemek (catering) ve paketleme firmaları dahil, tarladaki üretimden sofradaki yerini alıncaya kadar gıda zincirindeki tüm kuruluşları kapsayan bir Gıda Güvenliği Yönetim Sisteminin Şartlarını tanımlar.
Bu yönetim aracı, birinci kademe üreticiden, ürün üreticileri, yem üreticileri, tüm gıda üreticileri, ambalaj malzemesi üreticileri, ham madde veya katkı maddeleri üreticileri, temizlik ve sanitasyon ajanları üreticileri, imalatçılar, depocular ve taşımacılar boyunca, toptancılara, perakendecilere ve gıda hizmeti verenlere kadar herkes tarafından kullanılan, uluslararası tanınan bir sistem olmasına ek olarak, baştan başa bütün gıda endüstrisinin kullanabileceği ortak standarttır.
TS EN ISO 22000:2005 Standardını Uygulayabilecek İşletmeler
a) Doğrudan Uygulayanlar,
1-Yem üreticileri,
2-Hasatçılar,
3-Çiftçiler,
4-Gıda bileşeni üreticileri,
5-Gıda üreticileri,
6-Gıda satıcıları,
7-Gıda servisleri,
8-Hazır yemek firmaları,
9-Temizlik ve sanitasyon hizmeti veren kuruluşlar,
10-Taşıyıcılar, depolama ve dağıtım kuruluşları v.b.
- b) Dolaylı Olarak Uygulayanlar
1-Ekipman sağlayan kuruluşlar,
2-Temizlik ve sanitasyon malzemeleri üretenler,
3-Ambalaj malzemeleri üreticileri
4-Gıda ile temasta bulunan diğer öğeleri üreten kuruluşlar