Gıda güvenliği bir yönetim sistem standardıdır.İşletmelere kazanımları aşağıdaki gibi listelenebilir.
- Pazarda güven kazanma
- Uluslararası ilişkilerde artış
- Rekabet gücü kazanma
- Ürün ve hizmet kalitesinde ölçülebilir düzelme
- Standart dışı üretimde azalma dolayısıyla ürün geri dönüşlerinin ortadan kalkması ve imaj korunması
- Üretim ve işlemlerde disiplin oluşturma
- Yönetim etkinliğini artırma
- Uluslar arası pazarlara girişte ilk gereksinimi sağlama, tüm dünyada ticaret kolaylığının sağlanması
- Kalite kültürüne sahip olma ve geliştirme
- Daha etkin karar mekanizması oluşturmak için veri toplama ve kontrol
- Tüm çalışanların ortak sorumluluğunun sağlanması
- Etkin zaman yönetimi
- Tüketiciyi bilinçlendirme
- Etkin stok kontrolü
- Etkin müşteri hizmeti
- Tedarik zincirinde iyi bir yer edinme/güven oluşturma
- Ürün yaklaşımı yerine sistem yaklaşımı
- Kaynak optimizasyonu – dahili ve gıda zinciri boyunca
- Etkin planlama, üretim sonrası doğrulamanın daha aza inmesi
- Dokümantasyonşartlarının etkin ve iyi olması
- Ön gereksinim programlarının sistematik yönetiminin sağlanması
- Teknik yeterliliğin sağlanması
- Gıda güvenliği unsurları hakkında tedarikçiler ve müşteriler, denetleyiciler ve diğer ilgili taraflar ile dinamik iletişim sağlanması
- Tüm aşamalarda Gıda güvenliği tehlikelerinin tanımlanması ve kontrol önlemlerinin uygulanması için sistematik ve önleyici bir yaklaşım sağlanması
- Sorumluluklarını bilen ciddi ve profesyonel bir organizasyon oluşturulması
- Ürün güvenliğine olan güvenin artması
- Proses kontrolün dökümanlarla kanıtlanmasına olanak vermesi
- Spesifikasyon ve yasal mevzuatlara uyumun sağlanması