FSSC 22000 nedir
Uluslararası ticarette güvenliğin artması ile gıdalardaki tehlikelere karşı korunması gündeme gelmiştir.
Gıda üretimi ve tedariği uluslararası zincirde güvenlik riskleri doğurmuştur. Bu da dünya ticaretinde bir tehdit unsuru olmuş, riskleri artırmıştır.
Etkili ve uyumlu gıda güvenliği sistemlerini yönetmek ve tedarik zincirinin her halkasında gıda güvenliği ve uygunluğu sağlamak amaçlanmıştır.
Bundan dolayı uluslararası uyumlaşmayı sağlayan Uluslararası Standartlar Teşkilatı ISO devreye girerek, gıda zincirindeki bütün halkaları kontrol altına alan gıda güvenliği yönetim sistemlerini oluşturmuştur. Geçerliliği ve kabul görülmesi uluslararası düzeydedir.
ISO gıda güvenliğine yönelik geliştirmiş olduğu standardını FSSC 22000 olarak tanımlamış ve global menfaatler için yayınlamıştır. Gıda güvenliğini ve uygunluğu bu standart tam manasıyla karşılamıştır. Ayrıca ISO, ISO Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri Belgelendirme sağlayan Kuruluşlar için şartlar içeren Teknik Şartname ISO TS 22003’ ü geliştirmiştir. Bu gelişmeler gereklerine uygun bir genel kabul görmüş gıda güvenliği sertifikası için gıda üreticileri artan ihtiyacın pekiştirdiği zincir ve daha sonra gelen müşterilere perakende kuruluşlarının çeşitli sertifikasyon programlarının gereksinimleri içermektedir.
Avrupa Gıda ve İçecek Dairesi de bu bilgiler ve gereksinimler ışığında gıda güvenliği ve güvenli gıda üretimi için iyi üretim uygulamaları için bir teknik şartname hazırlığına başlamıştır. İngiliz standart teşkilatı BSI bu ihtiyaç için gerekli çalışmaları yaparak PAS 220 teknik şartnamesini yayınlamıştır. Bu çalışmalarından ardında ISO 22000 gıda güvenliği standardı ile PAS 220 teknik şartnamesini birleştirerek yeni bir gıda güvenliği uygulama ve sertifikasyonu geliştirmişlerdir. Bu sertifikasyonun amacı, gıda zincirinde sertifikasyon gereklilikleri ve gıda güvenliği sistemleri için yöntemlerin uyumlu hale getirilmesi ve ilgili içerik ve kapsam olarak karşılaştırılabilir bir güvenilir gıda güvenliği sertifikaları sağlamaktır.
Bu standart Avrupa Gıda ve İçecek Dairesi tarafından kabul edilmiş, uluslararası uyum ve kabul görürlük çalışmaları yapılmış ve belgelendirme faaliyetleri başlatılmıştır.
2011 yılından bu yana Avrupa Gıda Dairesi PAS 223′ ü yayınlamıştır. PAS 223’ ün amacı (Gıda Ambalajı) ambalaj malzemesi üretimi ile FSSC 22000 belgelendirme kapsamını genişletmek olmuştur. Gıda güvenliği için ön koşul programları ve tasarım gereksinimleri imalatı ve gıda ambalaj uygunluğunun sağlanması hedeflenmektedir. FSCC 22000 sektörünün PRP’ler (önkoşullar) için gerekli teknik altyapı materyali olmuş ve uluslararası gıda sektöründeki büyük firmalar bu sektörlerdeki bu uygulamaları ister hale gelmiştir.
FSSC 22000 sertifikasyonu (ISO 22000, ISO 22003 ve sektör (Ön Gereksinim Programları) PRP’leri için teknik şartname) için mevcut standartlara dayalı Gıda Güvenlik Sistemleri için eksiksiz bir sertifikasyon programı içermektedir. Bu sertifikasyon ISO 17021 Yönetim Sistemleri Belgelendirme Kuruluşları İçin Şartlar-Akreditasyonu standardı çerçevesinde de değerlendirilmiş ve akreditasyonu sağlanmıştır. Mevcut Durumda hali hazırda ISO 22000 için bu geçerli durumdadır ve işleri daha da kolaylaştırmıştır. Üreticilerin bu sertifikasyon programını karşılamaları için sektör PRP’leri PAS 220 teknik şartnamesi gereğince ilave bir inceleme ile sağlanmaktadır. Kendi ISO 9001 kalite yönetim sistemlerine entegre etmek isteyen kuruluşlar bu koşulları sistemlerine alarak gerekleri karşılayabilirler. Bu gıda zincirinde kuruluşların gıda güvenliği sistemlerinin belgelendirilmesi için geliştirilmiş uygulamada, raf ömrü uzun bir süreç ya da hayvansal ürünler üretim, bitkisel bozulabilen ürünler, katkı maddeleri, vitaminler, biyo-kültür ve gıda ambalaj materyali üretimi gibi (diğer) gıda maddelerine de uygulamaya tabidirler. FSSC 22000 sertifikasyon programı GFSI-Global Gıda Güvenliği Girişimi Yönetim Kurulu tarafından tanınmasını başarı ile sağlamış ve kuruldan uygunluk almıştır. Bu GFSI Kılavuz Uygunluk Belgesi Sürümü Kılavuz 5 de belirtilen şartları kullanarak kapsamlı bir kıyaslama süreci ve Aralık 2009’da yayımlanan zeyilnameyi izlemiştir. FSSC 22000, GFSI Kılavuz 6’ ya karşı da uyumlaştırılmaktadır.
Gıda üretimi ve tedariği uluslararası zincirde güvenlik riskleri doğurmuştur. Bu da dünya ticaretinde bir tehdit unsuru olmuş, riskleri artırmıştır.
Etkili ve uyumlu gıda güvenliği sistemlerini yönetmek ve tedarik zincirinin her halkasında gıda güvenliği ve uygunluğu sağlamak amaçlanmıştır.
Bundan dolayı uluslararası uyumlaşmayı sağlayan Uluslararası Standartlar Teşkilatı ISO devreye girerek, gıda zincirindeki bütün halkaları kontrol altına alan gıda güvenliği yönetim sistemlerini oluşturmuştur. Geçerliliği ve kabul görülmesi uluslararası düzeydedir.
ISO gıda güvenliğine yönelik geliştirmiş olduğu standardını FSSC 22000 olarak tanımlamış ve global menfaatler için yayınlamıştır. Gıda güvenliğini ve uygunluğu bu standart tam manasıyla karşılamıştır. Ayrıca ISO, ISO Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri Belgelendirme sağlayan Kuruluşlar için şartlar içeren Teknik Şartname ISO TS 22003’ ü geliştirmiştir. Bu gelişmeler gereklerine uygun bir genel kabul görmüş gıda güvenliği sertifikası için gıda üreticileri artan ihtiyacın pekiştirdiği zincir ve daha sonra gelen müşterilere perakende kuruluşlarının çeşitli sertifikasyon programlarının gereksinimleri içermektedir.
Avrupa Gıda ve İçecek Dairesi de bu bilgiler ve gereksinimler ışığında gıda güvenliği ve güvenli gıda üretimi için iyi üretim uygulamaları için bir teknik şartname hazırlığına başlamıştır. İngiliz standart teşkilatı BSI bu ihtiyaç için gerekli çalışmaları yaparak PAS 220 teknik şartnamesini yayınlamıştır. Bu çalışmalarından ardında ISO 22000 gıda güvenliği standardı ile PAS 220 teknik şartnamesini birleştirerek yeni bir gıda güvenliği uygulama ve sertifikasyonu geliştirmişlerdir. Bu sertifikasyonun amacı, gıda zincirinde sertifikasyon gereklilikleri ve gıda güvenliği sistemleri için yöntemlerin uyumlu hale getirilmesi ve ilgili içerik ve kapsam olarak karşılaştırılabilir bir güvenilir gıda güvenliği sertifikaları sağlamaktır.
Bu standart Avrupa Gıda ve İçecek Dairesi tarafından kabul edilmiş, uluslararası uyum ve kabul görürlük çalışmaları yapılmış ve belgelendirme faaliyetleri başlatılmıştır.
2011 yılından bu yana Avrupa Gıda Dairesi PAS 223′ ü yayınlamıştır. PAS 223’ ün amacı (Gıda Ambalajı) ambalaj malzemesi üretimi ile FSSC 22000 belgelendirme kapsamını genişletmek olmuştur. Gıda güvenliği için ön koşul programları ve tasarım gereksinimleri imalatı ve gıda ambalaj uygunluğunun sağlanması hedeflenmektedir. FSCC 22000 sektörünün PRP’ler (önkoşullar) için gerekli teknik altyapı materyali olmuş ve uluslararası gıda sektöründeki büyük firmalar bu sektörlerdeki bu uygulamaları ister hale gelmiştir.
FSSC 22000 sertifikasyonu (ISO 22000, ISO 22003 ve sektör (Ön Gereksinim Programları) PRP’leri için teknik şartname) için mevcut standartlara dayalı Gıda Güvenlik Sistemleri için eksiksiz bir sertifikasyon programı içermektedir. Bu sertifikasyon ISO 17021 Yönetim Sistemleri Belgelendirme Kuruluşları İçin Şartlar-Akreditasyonu standardı çerçevesinde de değerlendirilmiş ve akreditasyonu sağlanmıştır. Mevcut Durumda hali hazırda ISO 22000 için bu geçerli durumdadır ve işleri daha da kolaylaştırmıştır. Üreticilerin bu sertifikasyon programını karşılamaları için sektör PRP’leri PAS 220 teknik şartnamesi gereğince ilave bir inceleme ile sağlanmaktadır. Kendi ISO 9001 kalite yönetim sistemlerine entegre etmek isteyen kuruluşlar bu koşulları sistemlerine alarak gerekleri karşılayabilirler. Bu gıda zincirinde kuruluşların gıda güvenliği sistemlerinin belgelendirilmesi için geliştirilmiş uygulamada, raf ömrü uzun bir süreç ya da hayvansal ürünler üretim, bitkisel bozulabilen ürünler, katkı maddeleri, vitaminler, biyo-kültür ve gıda ambalaj materyali üretimi gibi (diğer) gıda maddelerine de uygulamaya tabidirler. FSSC 22000 sertifikasyon programı GFSI-Global Gıda Güvenliği Girişimi Yönetim Kurulu tarafından tanınmasını başarı ile sağlamış ve kuruldan uygunluk almıştır. Bu GFSI Kılavuz Uygunluk Belgesi Sürümü Kılavuz 5 de belirtilen şartları kullanarak kapsamlı bir kıyaslama süreci ve Aralık 2009’da yayımlanan zeyilnameyi izlemiştir. FSSC 22000, GFSI Kılavuz 6’ ya karşı da uyumlaştırılmaktadır.